Cheiron

Cheiron en de drievoudig conjunctie april 2009 – januari 2010:

Genezing van de zielenwond

Als je het laatste nieuws in de astrologiewereld volgt, is het je misschien opgevallen dat de astrologen het steeds hebben over een drievoudige conjunctie (of samenbundeling) van de planeten Jupiter, Neptunus en de asteroïde Cheiron.

Een conjunctie van Jupiter met Neptunus is al merkwaardig genoeg, het gebeurt slechts om de 12 jaar en wordt meestal gezien als een krachtige periode voor spirituele groei en positieve ontwikkeling, wanneer dromen kunnen uit komen.

Mits natuurlijk men zuiver en eerlijk te werk gaat. Alle illusie, deceptie en twijfelachtige praktijken kunnen in de eerste instantie ook opgeblazen worden, zowel in de zin van dingen die op je pad komen die ‘too-good-to-be-true’ zijn als in de zin van ‘ontploffing’. Wat er tegenwoordig gebeurt in de politiekin Engeland is een voorbeeld ervan, allerlei dubieuze handelingen door staatsleden worden onthuld.

Hoe deze conjunctie werkt in de individuele horoscoop wordt bepaald door waar deze conjunctie plaatsvindt en eventueel de aspecten het maakt met radix planeten. Vorige week vroeg ik een vriend van mij, of hij er iets van deze conjunctie had gemerkt. De conjunctie maakt een vierkant vanuit huis 5 met zijn geboorte Venus in huis 8 en Neptunus in huis 2. Ik vroeg of hij moeilijkheden had met geld of bezit, waardevolle spullen van zichzelf of die hij met anderen deelt. Hij kon het niet echt plaatsen. Twee dagen later moest hij me ineens opbellen om te vertellen dat zijn externe harde schijf is stuk gegaan (ja, ja….Mercurius loopt ook retrograde deze maand, dus MAAK EEN BACKUP).

Op die schijf stond al zijn foto’s, films van zijn dochter van 2 en belangrijke data en werk voor zijn studie. Hij is fotograaf als hobby, dit komt overeen met de conjunctie in de 5e huis van creativiteit, hobby’s en kinderen. Hij ging helemaal naar Rijswijk rijden om verhaal te halen bij de winkel waar hij het heeft gekocht, maar toen ze zijn aangekomen bleek de harde schijf nog thuis te liggen. Alles liep verkeerd. Op dat moment moest hij aan mijn woorden denken (niet leuk als men aan je denkt als dingen verkeerd gaan, maar tja). Hij vroeg of dit een goed moment was om zijn belasting aangifte te gaan doen, ha ha. Gezien de harde aspecten met zijn ‘geld’ huizen, durfde ik geen ja te zeggen.

Maar goed, ik had het over een drievoudige conjunctie, de asteroïde Cheiron is er ook bij. De aanwezigheid van Cheiron maakt het toch een stuk gevoeliger.

De asteroïde Cheiron heeft uiteraard zijn naam te danken aan de Griekse mythe van de verwonde genezer. Hij is half mens en half paard, dit beeld benadrukt het conflict tussen ‘beschaafd’ en ‘barbaars’. In het verhaal over de geboorte van Cheiron, komen een aantal belangrijke psychologische thema’s voor: hij werd afgewezen door zijn moeder, en heeft zijn vader nooit gekend; hij werd verwekt terwijl beide ouders zich in een dierengedaante veranderd hadden.

De innerlijke wond weergegeven door Cheiron in de horoscoop wordt vaak veroorzaakt door ontkende instincten, velen van ons zijn getraind en opgevoed om de eigen instinctieve aanleg te onderdrukken. Wij ontkenden een deel van onszelf, anders zouden we afgewezen worden door de ouders. Die zelfafwijzing blokkeert de verbinding met onszelf, waardoor wij moeilijk een verbinding kunnen aangaan met anderen.

In de horoscoop kan de plaats van Cheiron laten zien waar we eenzaamheid en buitengesloten voelen. Sommige kinderen hebben het gevoel dat de ze geen kind zijn van hun ouders, waardoor de ziel blijft openstaan voor een fantasiewereld. In positieve zin, kan dit leiden tot een vroeg besef van ‘bestemming’ in het leven.

Cheiron vertegenwoordigd de plek waar we diep gewonden zijn, de achilleshiel. Het transits van Cheiron kunnen ervaren worden als een pijnlijke trap in de ziel. Als Cheiron een conjunctie maakt met de radix-Mars, kunnen we bijvoorbeeld door anderen vijandig tegemoet getreden worden. Maar Cheiron houdt ook de sleutel naar bewustwording, misschien kan je bewust worden van de eigen verloochende agressie en onderdrukte drang naar onafhankelijkheid en prestatie. Hoe het precies werkt komt overeen met de huis- en tekenplaatsing van Cheiron en de andere planeet. Als radix-Mars staat in huis 4 en het teken Tweeling, dan zou de ervaring kunnen komen door ruzies en onenigheid (Cheiron/Mars in Tweeling) in de huiselijke sfeer (huis 4). De emotionele lading die met deze ruzies gepaard gaat, zou terug kunnen slaan op de confrontaties in de jeugd met een agressieve vader (Mars in 4).

Een verwondende ervaring die zich voordoet tijdens een transit van Cheiron is vaak een herhaling van een eerdere situatie een biedt de kans voor genezing, een mogelijkheid om het deze keer anders aan te pakken, om inzicht te verkrijgen en wellicht om te leren zien dat er andere keuzes gemaakt kunnen worden.

Dus in deze tijd van de Jupiter/Neptunus conjunctie, van spirituele groei, de hoop van de verwerkelijking van dromen, maar ook de kans op verloochening van idealen en desillusie, komt ook de mogelijkheid van verwonding en genezing.

Vooral mensen met persoonlijke planeten/Ascendant rond 26 graden Waterman, Leeuw, Stier en Schorpioen krijgen dit jaar de kans op healing van de diepste pijn om eindelijk hun dromen te laten uitkomen.

Maar voordat een wond kan genezen, moeten alle pus eruit. De wond moet open gemaakt worden en schoon gemaakt, pas daarna komt het natuurlijke proces van genezing ten pas.

Helaas plakt men liever gewoon een pleister daarop.

Maar dat werkt niet, de onzuiverheden blijven, de wond gaat zweren, hij wordt ontstoken, enz.

En ondanks de wond vaak psychisch is van aard, als er geen aandacht er aan wordt geschonken kan het een fysieke kwal worden.

Een andere vriend van mij heeft een oppositie van Maan en Neptunus op 26 graden Stier en Schorpioen in huizen 9 en 3, respectievelijk. Hij krijgt de volle mep van deze drievoudige conjunctie, maar ook de grootste kans op heelwording. Een paar weken geleden is hij min of meer gedwongen om een studie te beginnen voor z’n werk. Omdat hij er best wel weerstand heeft, wilde hij de studie die ongeveerd een jaar zou moeten kosten in slechts 2 maanden afronden. Jupiter en Neptunus duidelijk aan het werk! Je zou bijvoorbeeld dit plan als ongelooflijke ambitieus kunnen noemen, woorden die passen bij Jupiter/Neptunus maar ook een irreële overschatting van zijn mogelijkheden. Een paar weken verder ontdekt hij dat hij zich niet goed kan concentreren, het gaat niet zo snel als hij had gehoopt. De communicatie met een vriendin gaat ook moeizaam, dit helpt de concentratie ook niet.

Mercurius loopt retrograde, waardoor het mij heel waarschijnlijk lijkt dat hij zijn verwachtingen voor deze studie zal moeten herzien. Het kan ook zijn dat er een bepaalde wond wordt geraakt die met zijn emotionele leven te maken heeft, die invloed heeft op zijn vermogen om kennis op te nemen.

Voor mij persoonlijk is het zeer treffend omdat de drievoudige conjunctie maakt een conjunctie met mijn radix-Cheiron en een oppositie met radix-Uranus in Waterman en huis 4. Dit besef ik gisteravond pas echt. De Cheiron terugkeer op zijn geboorteplaats is een van de meest betekenisvol cycli in de horoscoop, ik werd nieuwsgierig waar ik mogelijke verwondende ervaringen en genezing van de ziele wond kan verwachten.

Mijn diepste wond ligt dus thuis, in mijn ervaring van familie, familie achtergrond en mijn vader.

Even voor de kerstdagen is mijn vader overleden. Mijn zus heeft me opgebeld, wij hebben besloten om hem te laten cremeren en in het voorjaar samen naar Ohio te gaan met onze kinderen en zijn urn naast die van mijn broer te begraven. Ik had jaren geen contact meer met mijn vader: hij was alcoholist en leefde als kluizenaar. Mijn zus werd gebeld door de kroeg bazin, die ook zijn huis wekelijks schoonmaakte.

De verbinding met een alcoholist vader is bijzonder, het is onstabiel, schept onderliggende afhankelijkheid, een van: hij-is-er-wel, hij-is-er-niet. Deze thema komt steeds terug in mijn relaties met mannen, uiteraard zijn mijn twee huwelijks partners alcoholisten.

Maar naast de ongezonde relatie met mijn vader, had ik als baby de onafgemaakte uitreiking naar mijn moeder. Zij is schizofreen, dus een verbinding met haar was niet echt mogelijk.

Als kind voelde ik me thuis uiteraard net een buitenaards wezen, mijn vroegste herinneringen zijn bijna allemaal pijnlijk, ik had steeds het gevoel dat er iets geheimzinnigs was waar niemand over wilde praten. Ik ben vroeg begonnen met het zoeken en volgen van sporen om antwoorden te krijgen op verborgene en raadselachtige vragen. Mijn zus, in tegendeel, heeft veel mooie en gelukkige herinneringen van onze vroege jeugd. Tja, haar Cheiron staat niet in 4!

Er zijn een aantal gebeurtenissen rond de dood van mijn vader die de kenmerken van Cheiron met zich mee dragen, het herhalen van pijnlijke situaties om anders te leren kiezen. Daar zal ik ongetwijfeld in een andere blog meer tijd aan besteden.

Maar het is helemaal niet toevallig dat ik een jaaropleiding ben begonnen om grote groepen te begeleiden in Familieopstellingen van Bert Hellinger, dat ik ervoor kan betalen door het geld die ik van mijn vader erf. Want de Cheiron terugkeer (die eigenlijk pas voltooid is december 2010) die rond de 50e levensjaar gebeurt, roept de vraag op: ‘Wat ga ik doen met mijn leven?’ De helft van het leven is voorbij, kinderen zijn steeds meer zelfstandig geworden. De Cheiron terugkeer nodigt ons uit de uitdagingen die ons eigen leven ons biedt, aan te gaan. Als de gevoelens van afkeer, woede of schuld voor de pijn die door eerdere verwondende situaties ontstaan zijn, nu nog niet onder ogen gezien en volledig doorleefd worden, kunnen dezen uitmonden in verbittering, ziekte, wanhoop en depressie. Maar door deze verwonding te ervaren, bewust van te worden en aanvaarden is het mogelijk om de wijsheid en heelheid die hiervan resultaat zijn, te gebruiken om anderen te helpen.

Ik herinner me een droom van een jaar of 13 geleden: ik zat in een psychische inrichting samen met een psychiater te praten. Het was opmerkelijk dat ik met haar praatte als gelijkwaardige, niet als patient, ook al droeg ik de witte jas van patient. De psychiater zei tegen mij: jou bestemming is jezelf te gaan genezen, zodat je anderen kan helpen genezen.

Dit beeld hou ik vast in deze periode van confrontatie, verwonding, uitdaging, groei, en dromen die uitkomen.